Sunde & stærke hænder og håndled

Har du håndleds -og eller albuesmerter?

Som mennesker bruger vi vores arme til rigtig mange ting. Vores hænder og fingre er unikke i dyreverdenen, fordi de gør os i stand til at bruge værktøjer med stor præcision, og derved forlænge vores egen krops mulighed for at påvirke verdenen omkring os.

Til dagligt er det de færreste af os, der tænker at vi skal træne vores hænder og håndled stærkere. Hvad tjener det os efter alt at have hænder som en middelalderbonde, når vi det meste af tiden kun bruger dem til at trykke på taster på vores smartphone, tablet eller tastatur?

Hvad tjener det os efter alt, at have hænder som en middelalderbonde…

Vores kroppe er fantastiske til at tilpasse sig det vi udsætter dem for. Problemet opstår når vi ikke giver tid nok, til at denne tilpasning kan finde sted, eller tillader tilstrækkelig restitution efter en stresspåvirkning.

Hvis du sidder ved en skærm hele dagen og taster løs på dit tastatur, så svarer det til at dine fingre “løber” ca. 1.5-2 marathon per dag. Det er rigtig mange ensartede bevægelse, og de færreste af os ville nok løbe 1 marathon hver dag uden en længere forberedelsesperiode, hvor vi styrkede vores ben. De færreste ville nok overhovedet gøre forsøget. der er dog folk der har gjort forsøget (tjek ham her ud ex. 😳Stefaan Engels)

Dine fingre “løber” ca. 1.5-2 marathon per dag

Måske har du i januar meldt dig ind i et gym, måske er du startet til CrossFit, fordi du gerne vil i form, eller måske noget helt tredje. Hvis det er dig, så tillykke! Stærkt gået 👍. Denne rutine vil hjælpe dig til at forbedre de svageste led i kæden, når det handler om at blive stærkere.

Jeg lavede oprindeligt denne video til mine elever/kunder der gerne vil lære, eller blive bedre til at stå på hænder, lave parkour eller lignende aktiviteter, der udsætter hænder og arme for ekstreme belastninger. Men hvis du har er kontorjob og oplever smerter i håndled eller albuer, så giv dene rutine et skud. Ofte stammer smerter fra for ensartet belastning uden tilstrækkelig forberedelse. Hvis du styrker de omkringliggende strukturer og lærer at bevæge dine led bedre, kan du ofte komme af med de der murende smerter fra overbelastning. Det virker måske underligt at mere belastning kan være svaret, men tænk på det som en afveksling og et bevægelsestilskud ligesom en vitaminpille, protein eller kreatin pulver. Noget der tilfører din krop det den mangler.

Hvis du har er kontorjob og oplever smerter i håndled eller albuer, så giv dene rutine et skud.

  • Træn 2-3 gange om ugen

  • Start på en belastning hvor du kan lave 15-20 gentagelser, og lav 12.

  • Efter et par uger øg belastningen og lav 10

  • Efter et par uger øg belastningen og arbejd dig op til at kunne lave 10 igen

  • Gå roligt til værks - muskler (uger) tilpasser sig hurtigt, imens sener og led tager længere tid (måneder).

Som bonusinfo kan jeg nævne at der er en stærk sammenhæng mellem grebsstyrke, livskvalitet og levealder i middelaldrende og ældre mennesker. Jo stærkere greb (og måske håndstyrke i det hele taget) jo bedre og længere ser det ud til at vi lever. Måske fordi grebsstyrke er en indikator for samlet muskulær styrke, og fordi jo stærkere vi er, des bedre er vi generelt set til at tage fra, bære ting, løfte ting, skubbe ting osv. og derved være til gavn.

Folk med stor grebsstyrke tenderer til at have højere livskvalitet.

Prøv det og del denne artikel med de venner du tænker kunne have gavn af dette.

Keep moving,

Underskrift Morten.jpg
 
 

Christina Musalek and Sylvia Kirchengast* Grip Strength as an Indicator of Health-Related Quality of Life in Old Age—A Pilot Study, Int J Environ Res Public Health. 2017 Dec; 14(12): 1447.

Strand, BH et al. The association of grip strength from midlife onwards with all-cause and cause-specific mortality over 17 years of follow-up in the Tromsø Study, J Epidemiol Community Health. 2016 Dec; 70(12): 1214–1221.

Forrige
Forrige

Undgå trætte ben på skiferien og få mere for pengene!

Næste
Næste

Sunde & stærke skuldre