3 vaner der giver dig mere energi i hverdagen

Små ændringer i din hverdag kan gøre en stor forskel for hvordan du har det. Når vi ønsker at ændre noget stort i vores liv, så er det ofte de små ændringer, der over tid skaber enorme forandringer. Her kommer 3 vaner du med fordel kan implementere i din hverdag, for at give din krop den bedste start på dagen.


Vane nummer 1

Start dagen med at rehydrere!

 
waterglass.jpg
 

Hver nat mister du en masse væske - ofte mere end 1/2 liter. Dels fordi du ikke drikker, og dels fordi du naturligt sveder, for at sænke din temperatur i løbet af natten. Udover væsken mister vi også salte og mineraler, hvorfor det er en god ide at tanke op med det man kalder en isotonisk væskeblanding med salte og mineraler.

Der er mange måder at lave en isotonisk opløsning på. Hvis vi blander salt og vand skal hver liter indeholde ca. 9 gram salt (0,9%) - Altså 0,9 g / 100 ml. Det svarer ca. til en tsk per. 350 ml vand (et stort glas).


“Hver nat mister du ca. 1/2 liter væske”


Hvilken salt skal du vælge? Måske har du hørt at havsalt og særligt ‘Pink Himalayan sea salt’ (urgammel salt, der er begravet af lava, og derfor skulle være skærmet fra moderne forurening) skulle være sundere og bedre, fordi de indeholder en masse spormineraler (hvis du er interesseret i denne ide så tjek denne artikel ud. Det er formentlig tvivlsomt at det er er tilfældet. Salt er salt, og uanset havsalt eller bordsalt er der tale om natriumklorid. Hvis du kan lide ideen om pink Himalayan sea salt, så vælg denne eller en anden favorit salt.

Personligt drikker denne cocktail indenfor 30 minutter efter jeg vågner.

Isotonisk morgen mineral cocktail

350 ml vand (gerne filtreret hvis du har muligheden)

~3g havsalt (ca. 1 tsk)

Lime eller citron juice - 1-2 spiseskefulde efter behov

Jeg har længe startet dagen med at drikke vand, men tilføjelsen af salt og lime har gjort en stor forskel i mit energiniveau. Væsken har omtrent samme saltindhold som kroppens egen væske, hvilket hjælper med at rehydrere mine celler. Oprindeligt var det Robb Wolf der introducerede ideen til mig. Giv det et forsøg i 14 dage og vurder selv.


Vane nummer 2

Bevæg dig fra morgenstunden!

 
cat stretching.jpg
 

Du behøver ikke pakke tasken og tage ned i fitness, eller løbe 5 km inden du skal på arbejde. Derimod handler det om at få gang i kredsløbet, bevæge dine muskler, få blod til hjernen og i det hele taget starte hele maskineriet op så din hjerne ved at din dag er igang - helst inden du har dit første måltid.


“Det handler om at få gang i kredsløbet, bevæge dine muskler og få blod til hjernen”

I naturen ville du skulle bevæge dig en del for at kunne spise morgenmad. At vi søvndrukne kan sjoske ud i køkkenet, åbne køleskabet og famlende gribe vores morgenmadsprodukter, er en praksis der på mange måder er i uoverensstemmelse med vores biologi.

Start din dag med bevægelse. Sæt en timer på 2-5 min og få din krop igang. Du kan gøre det meget simpelt eller du kan bygge en kort rutine, lege med din hund, dit barn eller din kæreste eller hoppe i trampolin hvis du er heldig at have sådan en stående i haven.

Min egen morgenrutine er ofte noget i stil med dette:

Lette stræk, armsving og twists.

20 hindu push-ups

20 hard-rolls

10 hofte rutine

Afslutning med lidt foroverbøjninger, sidebøjninger og stående twists.

Vane nummer 3

Fedt og protein til morgenmad

 
eggs.jpg
 

Hormonet kortisol er med til at vække os fra vores søvn. Det er vigtigt at have dette hormon i blodet i starten af dagen - fordi det er med til at sætte en god døgnrytmen, samt frigive næringsstoffer til vores muskler og nervesystem. Når vi spiser kulhydrater, og især den hurtigt optagelige af slagsen, så frigives hormonet insulin der fungerer modsat af kortisol. Dvs. kroppen går i lagringstilstand. Det er ikke fordi kulhydrater er dårlige, men der er flere grunde til at spise dem senere på dagen frem for først.

“…frigive og forbrænde fedt, reparere dine celler, og sørge for at du kan holde hovedet skarpt.”

Om morgenen har vi desuden en del væksthormon flydende rundt i blodet. Det er med til at reparere kroppen og holde os ungdommelige. Hvis vi oversvømmer blodet med kulhydrater og dermed insulin, så er det med til at dæmpe frigivelsen af dette fantastiske hormon.

Start derfor dagen med fedt og protein. På den måde kan din krop fortsætte med at frigive og forbrænde fedt, reparere dine celler, og sørge for at du kan holde hovedet skarpt i løbet af dagen.

Her kommer et par ideer og alternativer til havregryn og cornflakes med mælk, frugtsmooties og lignende almindelige morgenmadsvalg.

Øko scrambled eggs med økologisk usaltet smør

Økologisk kød med nødder nødder

Grønne grøntsager med nødder

Avocado, nødder og evt. frilandsskinke

Mit første måltid består ofte af 4-6 økologiske æg med 30-40 gram øko smør. Ofte 2-3 timer efter jeg er vågnet. På den måde er min krop igang, jeg har fået væske indenbords, og givet systemet mulighed for at færdiggøre reparationsarbejdet fra den foregående nat.

Disse små let implementerbare vaner har hjulpet mig selv og mange af mine kunder til at få mere energi i hverdagen, tabe sig, og i det hele taget føle sig bedre tilpas. Jeg håber de kan gøre det samme for dig.

Jeg ønsker dig en energifyldt dag.

 
Underskrift Morten.jpg
Forrige
Forrige

Løbetræning under Covid-19 karantæne

Næste
Næste

Du er ikke for gammel